sunnuntai 4. elokuuta 2013

MINISTERI RISIKKO HALUAA TOIMEENTULOTUEN SAAJAT PAKKOTYÖHÖN

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikkoa (kok) on näköjään ruvennut ärsyttämään, että lähes puoli miljoonaa suomalaista elää  toimeentulotuella ja köyhyysrajan alapuolella. Ilkka lehden mukaan Risikko haluaa nämä "pummit" pakkotöihin.

–Järjestelmää pitäisi muuttaa siten, että sosiaaliturvan saajan olisi pakko osallistua yhteiskunnan toimintaan. Yhteiskunta ei voi järjestää kaikkea, Risikko kommentoi Ilkka lehdelle.


Idea sinällään on hyvä. On järkevää ja yhteiskunnalle hyödyllistä saada ihmiset liikkeelle ja touhuamaan, mutta samalla tämän puuhastelun tulisi taata myös riittävä toimeentulo. Risikko kaavailee, että työllistäjinä voisivat olla valtio, kunnat ja erilaiset työpajat.
En tiedä onko ministeri perehtynyt näiden toimeentulon saajien rakenteeseen. Vaikka tuen saajia on tällä hetkellä vajaat seitsemän prosenttia väestöstä, he ovat entistä köyhempiä ja sairaampia. 
THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) tutkimusprofessorin Susan Kuivalaisen mukaan tuen saajat kärsivät etenkin masennuksesta ja mielenterveyden ongelmista. He sairastuvat muita herkemmin myös sepelvaltimotautiin.
-Toimeentulotuen asiakkaat kokevat terveydentilansa huonommaksi kuin muu väestö, Kuivalainen lisää.
Köyhyysraja alittuu, jos vuositulot jäävät alle 60 prosenttiin väestön keskimääräisistä tuloista.
-Se on reilut tuhat euroa kuukaudessa yksin asuvalle, Kuivalainen laskee.
Kuivalaisen mukaan vuonna 1990 toimeentulotuen saajista noin 20 prosenttia määriteltiin köyhäksi, kun vuonna 2010 köyhiä oli jo 60 prosenttia. Köyhyyttä on etenkin yksinhuoltajien, yksin asuvien, lapsiperheiden ja nuorten keskuudessa. Vuonna 2011 tuen saajien määrä tipahti alle seitsän prosentin, mutta vuodesta 2012 toimeentulon saajien määrä on jälleen ollut nousussa suurimmissa kaupungeissa.
Mikäli tästä Risikkon heitosta on vedettävä jokin johtopäätös, tarkoittaa tämä sitä, että toimeentulotuen saajia ei varsinaisesti työllistetä eikä heille makseta työstä palkkaa, vaan he joutuvat hommiin toimeentulotuen määrällä. 
Eli mennään samalla tavalla perse edellä puuhun kuin ns. sote-uudistuksessa.
En epäile hetkeäkään, etteikö toimeentulotuen saajien keskuudessa valtaosa olisi valmis töihin, mutta silloin siitä olisi maksettava asiaankuuluuva palkka. Tai edes sen verran, että sillä tulee toimeen.
Toinen seikka on, miten esimerkiksi asunnottamat saadaan lähtemään kadulta, yömajoista ja rappukäytävistä ansiottomaan työhön.
Sopii miettiä mihin suuntaan tämä yhteiskunta on menossa. Aktivointi on aina hyvästä, mutta missä menee raja? Onko oikeutettua laittaa toimeentulotuen saajat orjatyöhön?
Elokuvamies Peter von Bagh totesi Suomen Kuvalehdessä tasavallan tilasta näin: "Peruskokemus Suomesta tällä hetkellä on tyytymättömyyden ja surumielen tunne, että miten tälle maalle kävi näin."
Ps. Johan piti ministerin ruveta oikomaan ja puleeraamaan lausuntoansa. Olisikohan liikaa vaadittu, jos näitä älynväläyksiä miettisi hieman etukäteen ja presentoisi vasta sitten, kun voi heittää valmiin ehdotuksen pöydälle.


Suosittelen:
http://sakutimonen.blogit.fi/tyottomien-kannustajat/#.UgC3tCK_9As.facebook

Suosittelen:
http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/kolumnit/3034037/mieluummin-syrjaydyn-kuin-alan-sirkuspelleksi


Minusta on täysin käsittämätöntä, että ministeritasolla suolletaan älyttömyyksiä ilmoille. Eikö niille kukaan sano, että kannattaa ensin miettiä, mitä suustaan päästää.  









































1 kommentti:

  1. http://www.sciencenews.org/view/generic/id/351795/description/Gold_seen_in_neutron_star_collision_debris

    Risikko vois aloittaa neutronitähtien räjäyttelyn - Suomen talous kasvuun!!

    VastaaPoista