perjantai 16. elokuuta 2013

ELVIKSEN NAHKAROTSI LÖYTYI SALLASTA

Kaikkeen sitä on toimittajaurallaan törmännyt. Tämä tapaus sattui joskus 1980-luvun alkupuolella kun olin juttumatkalla Koillis-Lapissa. Olimme kollegani Tapio Nevalan kanssa matkalla Saijan kylästä Sallaan kapakkaan, kun taksikuskimme Martti Remes totesi juuri Matovaaran suoran alussa, että hänelläkin olisi jutun juurta.
-Minulla on Elviksen nahkarotsi. Se roikkuu kotona porstuassa muiden työtakkien joukossa, Remes sanoi vaatimattomasti etupenkiltä. 
Koillis-Lappi lehden silloinen päätoimittaja Jorma Korhonen julkaisi jutun Kemijärven paikallislehdessä lähinnä kevennyksenä, mutta uutinen levisi valtakunnan lehtiin ja siitä lähtien tarina on elänyt omaa elämäänsä. Ihan ufo-juttu sinällään, mutta tosi. 


Sallan Vallovaaran kylässä säilytetään hämmästyttävää aarretta. Rokin kuninkaan Elvis Presleyn nahkatakki on siellä Martti Remeksen kassakaapissa. Vaikka Martti ei voi antaa takista paperille kirjoitettua aitoustodistusta, niin hän kuitenkin antaa sille uskottavan tarinan. Kuva: Jorma Korhonen

Martti Remes sai Elviksen nahkatakin, mustan puseron, kiitollisuuden osoituksena ja lahjana Olavi Alakulpilta, Yhdysvaltain armeijan everstiluutnantilta vuonna 1982. Taksimies oli kyyditsemässä upseeria jo ties monennenko kerran tämän vieraillessa Sallassa, entisillä sotakentillään.



Rovaniemeläinen Alakulppi oli maineikkaan Osasto Saun johtajia, mutta joutui sodan jälkeen asekätkennästä epäiltynä pakenemaan Amerikkaan, missä myös teki näyttävän sotilasuran.



Oiva Alakulppi. Mannerheim-ristin ritari 72. Vuodelta 1942.

Elvis autonkuljettajana


Elvikseen Alakulppi törmäsi Saksassa, minne rokin kuningas saapui suorittamaan varusmiespalvelustaan Naton tukikohtaan keväällä 1958.

Alakulppi oli siellä komppanian päällikkönä ja varusmieskersantti Elvis Presley toimi muun muassa hänen henkilökohtaisena autonkuljettajanaan. 

Ja siitä alkoi Elviksen nahkatakin tie Sallaan. Erään ajoreissun päätteeksi Elvis rupesi yllättäen kaivamaan reppuaan, veti sieltä esiin mustan kiiltävän nahkatakin ja ojensi sen Alakulpille.




- Jos tämä kapteenille vain kelpaa, niin haluan jättää muistoksi, oli Elvis saatteeksi sanonut. (Elvis palveli armeijassa vuosina 1958-1960)

Nahkatakki neljä kertaa olympialaisissa


Alakulpille pusero kelpasi ja hän kantoi nahkatakkia neljissä olympialaisissa Yhdysvaltain hiihtojoukkueen johtajana. Ja nyt se on sitten edelleen Alakulpilta lahjaksi saatuna Remeksen kassakaapissa Sallassa.


Remes sanoo kunnioittavansa pusakkaa enemmän Alakulpin kuin Elviksen vuoksi. - Elviksen lauluja takki on kuitenkin innostanut kuuntelemaan hieman enemmän, Martti sanoo.


Takki ei ole myynnissä


Martti Remes tunnetaan Sallassa ja laajemminkin eräänlaisena sotahistorioitsijana. Kotona on kokonainen kamari varattu museoksi, missä on esillä erilaista sota-aikaan liittyvää materiaalia, eikä vähiten hänen isänsä Olli Remeksen muiston vaalimiseksi.


Olli Remes oli urhea sotilas ja mestariluokan hiihtäjä. Hän saavutti muun muassa olympiahopeaa sotilaspartiohiihdossa Garmisch-Partenkirchenissä vuonna 1936 ja myös MM-pronssia tuli.


Remes kuoli sodassa venäläisen tarkka-ampujan luotiin vain 33-vuotiaana.

Myös Olavi Alakulppi oli Mannerheim -ristin ritari ja mestarihiihtäjä. Martti Remes arvelee, että nuo yhtymäkohdat isä-Olliin myös olivat osaltaan syynä siihen, että Alakulppi lahjoitti Elviksen nahkatakin juuri hänelle.

Keräilijät ovat pusakkaa kyselleet ostatelleet, mutta Martti ei sitä myy.

-Tästä kun ei ole sitä aitoustodistusta. On vain tuo tarina. Enkä muutenkaan möisi. Haluan kunnioittaa Elvistäkin siten, että säilytän tämän itselläni.

Mihinkään puseron dna-jäljityksiin Martti ei aio ryhtyä.

Näin tämän tarinan kertoi Jorma Korhonen vuosia myöhemmin. Alkuperäisen session kuvasi tarinaamme edesmennyt kuvaaja Kalevi Pöyhönen.
Sattui vielä niin hyvin, että kuvauspäivänä Sallan raitilla pörräsi kuusamolainen Elviksen näköinen jäbikkä, joka oli ollut yöjalassa paikkakunnalla. 
Tämä arvokas rokkireliikki istui kaverin päälle kuin hansikas. 



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti