keskiviikko 7. elokuuta 2013

KOLESTEROLIVOUHOTUS TURHAA HYSTERIAA

Valtakunnallinen kolesterolikeskustelu käynnistyy joka kerta, kun Benecolin margariiniukot kurovat umpeen alijäämäisiä markkinatavoitteita. Yhtiöiden asiantuntijalääkärit selittävät naama peruslukemilla, kuinka hengenvaarallinen korkea kolesteroli on. Syömällä lähes lääkkeenä markkinoitua leivän levitettä säilyt elämästä hengissä. Toki kyseisellä rasvalla ja muilla samaan "perheeseen" kuuluvilla tuotteilla on kolesterolia alentava vaikutus, mutta niin on terveillä elämäntavoillakin.


Kolesterolimantrasta on tullut kuin uskonto. Kriittinen rasvakeskustelu on vaiennettu professori Pekka Puskan äänellä.
Keskustelun luonne on teollisuuden ohjaama ja sitä käydään markkinavoimien ehdoilla. Kerrataan nyt kuitenkin, mistä tässä hysterioidussa kansantaudissa on kysymys: Kolesteroli (C27H45OH) on stereoideihin kuuluva tyydyttämätön, rengasrakenteinen, veteen liukenematon kiteinen alkoholi, jota on välttämättömänä ihmisen ja eläinten kaikissa kudoksissa, varsinkin rasvakudoksissa, hermoissa, maksassa ja munuaisissa.

Maksa tuottaa kolesterolia, mutta sitä imeytyy myös jonkin verran ravinnosta, erityisesti kananmunasta, mädistä ja maksasta, jotka luontaisesti sisältävät runsaasti kolesterolia. Kolesteroli on keskeisesti eläinkunnan biokemiaan liittyvä aine. Kasvikunnassa sille ei ole käyttöä.

Kolesteroli on ihmiselle elintärkeä aine. Sitä tarvitaan ainakin soluseinämän rakentamiseen ja sappiyhdisteiden valmistamiseen. Myös aivojen kuivapainosta merkittävä osa on kolesterolia. Lisäksi se on useiden hormonien, kuten sukupuolihormonien esiaste.

Tiedetään, että veren korkea kolesterolipitoisuus aiheuttaa kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin ja siten aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia. Ajan myötä nämä kertymät haittaavat veren virtausta.

Ahtautuneeseen kohtaan voi tulla pieni repeämä sepelvaltimon sisäseinämään, jolloin verihiutaleet takertuvat siihen ja seurauksena voi olla veritulppa ja sydäninfarkti. Pienentämällä veren kolesterolipitoisuutta voidaan vähentää kolesterolin kertymistä suoniin ja saada jo syntyneitä ahtaumia pienenemään. Kolesterolin kertyminen suoniin alkaa jo lapsuudessa.

Puolueettomien tutkimusten mukaan korkeasta kolesterolista on varsinaista haittaa ja vaaraa noin kymmenelle tuhannesta. Kolesteroliarvo on yksilöllinen. Ja joillakin se nyt vaan on korkea. Ja sen kanssa on elettävä.

Kolesterolikortilla pelaaminen aiheuttaa vanhemmissa ikäluokissa turhaa levottomuutta. Turhan pelon lietsomisella lihotetaan vain margariiniyhtiön pankkitiliä.

Luulisi nyt järjenkin sanovan, ettei leivän päälle levitettävä rasva pidennä pätkääkään elinkaarta. Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta. Ja kun vähän katsoo mitä suuhunsa pistää, lihavuusongelmakin hoituu, mikäli kyseessä ei ole kliininen vaiva. Lähtöhän täältä tulee joka tapauksessa. Valitkoon kukin tyylinsä.

Verisuonet voivat ahtautua myös muualla kuin sydämen sepelvaltimoissa. Esimerkiksi aivoverisuonissa, josta seurauksena voi olla mm. katkokävelyä aiheuttava alaraajojen verenkiertohäiriö.

Määrättyihin elinpäiviin pitäisi suhtautua arvokkuudella ja tyyneydellä. Kun ja jos minä kuolen, haluan olla tosi sairas. Terveenä ei ole mukava delata. Kun näyttelijätär Shirley MacClainelta kysyttiin elämän tarkoitusta, vastaus oli kaiken kattava: Syö, pasko ja kuole.

Lukaise myös tämä:
http://sundqvist.blogspot.fi/2010/06/sydankirurgi-myontaa-erehtyneensa.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti