perjantai 9. elokuuta 2013

MIKÄ IHMEEN RAKENNEMUUTOS?

Politiikantekijöiden taustavoimiin kuuluu oleellisesti puheidenkirjoittajia ja sloganin keksijöitä, joiden tehtävänä on lanseerata päämiehelleen iskevä hokema. Urpilaiselle on nyt lykätty suuhun sana rakennemuutos. Mikä helvetin rakennemuutos? Tuskin Jutta itsekään käsittää mitä sana laajuudessaan ja varsinkin käytännön tasolla tarkoittaa. Eipä silti, ei sitä osaa hahmottaa kukaan muukaan. Katainen puolestaan on jämähtänyt tähän "työpaikat pitää turvata" jankkaamiseen.  

Valtiovarainministeri rakennemuutoksen lumoissa.
Näin tätä rakennemuutoshypoteesia selvitetään Wikipediassa:
Äkillisen rakennemuutosalueen nimeämisessä on käytetty seuraavia kriteereitä:
-menetettävien työpaikkojen määrä on merkittävä, tällöin arvioidaan myös vaikutukset alihankintaketjussa,
-työpaikkavähennys on vähintään 1,5 % alueen työpaikkamäärästä,
-lisäksi arvioidaan potentiaalista työttömyysasteen nousua, jos kaikki irtisanotut jäävät työttömiksi,
-alueen tuotantorakenteen mahdollisuudet uudistua ja tarjota uusia työpaikkoja,
-arvio rakennemuutoksen aiheuttamien ongelmien kestosta alueella.

Suomessa on vuosien 2007-2011 välillä nimetty 23 aluetta äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. Lisäksi meriteollisuus on nimetty äkillisen rakennemuutoksen toimialaksi. Jotkin alueet ovat olleet äkillisen rakennemuutoksen alueina useita kertoja tai niiden ohjelma-aikaa on pidennetty. Yhteensä vuosina 2007-2011 on äkillisen rakennemuutoksen alueiksi nimitetyillä alueilla irtisanottu yli 11 000 työntekijää.
Irtisanottujen työllistymistä on seurattu. Myös valtiontalouden tarkastusvirasto on tehnyt tarkastuskertomuksen alueiden tukemisesta. Sen mukaan rakennemuutosalueiden tukemisella on ollut positiivisia vaikutuksia ja tukimuodot ovat olleet tarpeellista ensiapua alueille.
Rakennemuutos sanana kuulostaa hyvältä, mutta kun sitä pitää soveltaa käytännössä, tilanne muuttuu kinkkiseksi.
Mikä osoite? Mitkä rakenteet pitää muuttaa?
Sanon nyt tämän ihan suoraan. Jos rakennusalan rakennetta muutetaan, niin silloin tukitoimien pitää ulottua muuhunkin kuin homekoulujen ja yleisen infrastruktuurin korjaamiseen.
Ensimmäisen toimenpiteenä pitää olla, että ulkomaiset raksamiehet pistetään hyllylle, koska he lisäävät vain kotimaansa sisämarkkinoiden ostovoimaa.
Suomeen tästä ei juuri jää latin latia. Eikä työnjälkikään ole hääppöistä.
Runkoteollisuus irtisanoo väkeä, mutta rakennusalalla on näitä Kataisen kaipaamia työpaikkoja. Ei väkeä pidä raahata muualta. Kotimaassa osataan hommat paremmin.
Tässä ollaan nyt sellaisessa Mikki Hiiret merihädässä-tilanteessa.
Ymmärrän toki päättäjien ahdingon, mutta itsepähän ovat möhlineet. Suomea ei auta tässä tilanteessa muu, kuin suoraselkäinen toiminta.
Esimerkiksi ministeriöiden pitää tehdä sisäinen inventaario ja kaikki jonnin joutavat ja ylimääräiset ulkomaan avustusprojektit on lakkautettava. Sinne hupenee vastikkeettomasti kymmeniä miljoonia euroja. Tämä raha tarvitaan kotona.
Listaa voi jatkaa loputtomasti.
Parasta olisi, jos Suomeen nimettäisiin virkamieshallitus ja nämä nykyiset sählät päästettäisiin pälkähästä ennen kuin suurempaa vahinkoa sattuu.
Nyt jos koskaan tarvitaan tekoja eikä retoriikkaa.
Muuten olen sitä mieltä, että keskusliikkeiden kartelli on purettava ja annettava tuottajille mahdollisuus myydä tuotteitaan myös suoraan kuluttajalle.

Tuossa äsken tuttavani kertoi, että jotkuta oli ruvennut närästämään, kun toimeentulon saaja oli ottanut itselleen tatuoinnin. Eikö se nyt jumalation ole ihmisen oma asia, mitä niillä saatanan roposilla tekee? Ei pitäis kuulua kenellekään, miten sen viissatasen tärvää.

Tässä vähän pohdittavaa.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/07/29/imf-tutki-demokraattiset-vaalit-myrkkya-talouskasvulle/201310485/12

Ja tässä. Miten niin myöhästynyt...tässä tulee vaikutelma, ettei tuolla julkisella sektorilla, joka on muuten aivan liian suuri tähän lilliputtimaahan, hoideta mitään hommia kunnolla. Suurta yhteistä rahaa tässä liikutellaan ja joka ikinen maksaa veroja tilista, eläkkeestä ja toimeentulotukiaisista.  Vastuu on kannettava myös päättävissä elimissä, eikä elää kuin sika vatukossa kansan karttuisan käden varassa. Fyrkat on finaalissa. Basta.
http://www.tietoviikko.fi/cio/sap+ei+valmistunut+ajoissa++helsinki+jattaa+yli+miljoona+euroa+perimatta/a918685?s=u&wtm=tivi-05082013

2 kommenttia:

  1. Mulla on herne nenässä enemmän poliitikoista, jotka ovat mählineet koko systeemin ja syytävät rahaa rikollisten pankinjohtajien pankkien tukemiseen miljarditolkulla sekä väärin ja valheellisin asiakirjoin EU:hun tulleille jo valmiiksi korruptoituneille ja konkurssikypsille valtioille. Laitanko listan, kuinka monen EU jäsenvaltion päämiehet ovat syytettyinä tai joutuneet eromaan virastaan korruptioepäilyjen takia? Loput ei ole vaan jäänyt vielä kiinni, koska hyvävelijärjestelmä pitää kulissit pystyssä niin kauan kuin mahdollista. Tämä porukka meitä luotsaa eteenpäin ja laskuttaa lisää rahaa EU:n kassasta omaan ja läheistensä hauskanpitoon. Tässä tapauksessa voisi sanoa, että työnteko kannattaa, heille. Veronmaksajat voisivat olla eri mieltä. EU:n sisäinen verovaje on n. 1000miljardia veroparatiisien takia. Mulla on herne mennyt jo takaraivosta läpi. Tässä ei paljon tatuoitu toimeentulotukiasiakas syletä. Hyvää viikonloppua. Nimimerkki Oikeutta veronmaksajille

    VastaaPoista
  2. Asiaa. Kunpa kansa ymmärtäisi missä mennään, mutta näyttää ja kuulostaa siltä, että 99,9 % näpertelee pikku asioiden kanssa. Kokonaisuus on yhtä vaikea käsittää kuin viisivuotiaan ymmärrys kollektiiviliikenteestä.

    VastaaPoista