tiistai 16. huhtikuuta 2013

TAVISGOURMÉT: KALAFILEE SINAPPI-JUUSTOKUORRUTUKSELLA

Kulinaarinen taivas aukeaa tällaiselle tavistumpelokokillekin halvalla, helposti ja nopeasti. MMT:n kenttäkokki pipertää tällä kertaa suussasulavaa kirjolohta. Toimii myös vaalean kalan kanssa. Riittää, että osaat käydä kaupassa, laittaa uunin päälle ja pestä kädet kunolla.



 Vinkki: Älä osta kalaa, jos epäilet hetkenkin tuotteen laatua/alkuperää, myyjän muikeaa ilmettä ja dallas-hymyä. Kalan laadun suhteen ei kannata pelata venäläistä rulettia. Selvä kalanhaju on vanhenemisen merkki.
Ruuanlaitto on trendikästä ja vielä trendikkäämpää tuntuu olevan kikkailu eksoottisilla yrteillä ja mausteilla.
Ja kun tähän osaa höpöttää viineistä ollaan jo tv-kokkien tasolla. MMT ei tähän sorru.
Ei tästä niin pitkä aika ole kun tv-kokkien isoisät Vanamo ja Kolmonen opettivat suomalaisia keittämään kaurapuuroa ja kuorimaan perunoita.

Onneksi tämä nykyinen gourmétvillitys on menossa ohitse ja palataan perinneruokien pariin. Pysytellään mahdollisimman sinnikkäästi kotimaisissa raaka-aineissa ja suositaan eri vuodenaikojen herkkuja.

Nyt syödään sopivasti ja  terveellisesti. Ja ennen kaikkea monipuolisesti. Tämä ei tarvitse suurempaa gastronomista tietoutta.

MMT:llä on hyllyssä kaksi vanhaa keittokirjaa, ja pienillä hoksottimilla varustettuna sieltä löytyvät lähestulkoon kaikki sovellutukset, mitä ihminen elinikänään ruokapöydässä tarvitsee.
Toki uusia makuja voi maistella ja pitääkin kokeilla, mutta ei pidä unohtaa: Pidä homma yksinkertaisena.

Suomalainen perusruoka koostuu leivästä, lihasta, kalasta ja juureksista. Sieniä tai marjoja kaihtamatta. Näitä eväitä on näillä leveysasteilla syöty vuosisatoja ja hyvin on pysytty hengissä.

Viisastelu sikseen. Tarkoituksena on valmistaa kalaa uunissa.

Ja näin se käy: Aloitetaan siis huolellisella käsien pesulla ja sitten...
1. Otetaan mediumkokoinen kalafilee. (vapaavalintainen, pyydä kauppiaan apua)
2. Maustetaan suolalla ja pippurilla.
3. Päälle valmistetaan juustokuorrutus, joka terästetään tulisella sinapilla. Esimerkiksi Dijon Originale. Juustona käy raastettuna emmental tai vielä paremmin mustaleima. (variaationa myös homejuusto)

Kuorrutus:
Sinappi ja juusto pistetään kulhoon ja heitetään kananmuna perään ja sekoitetaan tahnaksi. (ehkä ripsaus suolaa ja pippuria) Levitetään kalan päälle, kääräistään folioon ja pistetään 180:tä asteiseen uuniin noin 20:ksi minuutiksi.
Lisukkeena perunoita, riisiä, vihanneksia tai salaattia.
Annoksen kattauksen kruunaa sitruunalohko ja tillinvarsi.

Bonuksena lihansyöjille oikeaoppinen tartarpihvi:
400 grammaa jauhamatonta naudan paistilihaa, jonka pinta raaputetaan haarukalla.
Pihvi maustetaan worcesterkastikkeella ja tapascolla.
Lisukkeeksi sipulia, salottisipulia, persiljaa, kaprista, mauste- tai suolakurkkua ja punajuurta. Kyytipojaksi puolikkaassa kuoressa munankeltuainen.
Suolaa ja pippuria maun mukaan.
Kyytipojaksi Kossua tilanteen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti