lauantai 29. maaliskuuta 2014

EKSKURSIO JÄTKÄSAAREN VINTAGEMAAILMAAN

Aurinkoisen päivän kunniaksi unohdin poliittisen äyskäröinnin hetkeksi ja piipahdin Helsingin Jätkäsaareen. Siinä ennen Tallinnan laivojen terminaalia vasemmalla on L3 makasiinit. Ja back to fifties & sixties! Vanhoja autoja, vintagea ja nostalgiaa. Suosittelen pientä pyrähdystä menneeseen maailmaan.


















Kaikenlaista on kaupan. Lattiasta kattoon. Tarjonta on niin mageeta, että sitä vauhkoontuu väkisinkin.

Vaikka asiaa ajattelisi miltä kantilta tahansa oli tuo huikeata aikaa. Varsinkin visuaalisesti. Opettajilla ja poliitikoilla oli auktoriteettia. Kurittomat kakarat pistettiin ojennukseen "Koivuniemen Herralla", eikä vanhemmille urputettu yhtään.

Sodanjälkeinen optimismi ja orastava kulutushysteria tempaisi kansankunnan pauloihinsa. Mekaaniset lelut vaihtuivat vieterileluihin, tuli rock´n roll ja 60-luvun beatlemanian iskettyä tajuntaan, tukka alkoi kasvaa kehitysalueellakin ja opittiin juomaan tetratötteröistä ja akat luuhasivat Tupperware-kutsuilla.

Tuli transistoriradiot ja jääkaapit joka huusholliin. Tuli farkut ja tukkaan Brylcreem hiusrasva ja Boston rööki roikkui huulessa. 

Kulutustavarat tehtiin kestämään. Toisin kuin nykypäivän kertakäyttökrääsä, joka laukeaa juuri, kun vuoden takuuaika on umpeutunut. 

Tässä voisi horista loputtomiin noista vuosikymmenistä; Vietnamin sodasta, Kennedyn ja Martin Luther Kingin murhista, Berliinin muurista, Kekkosesta ja Kremlistä, Brittiläisen pop-musiikin maailmanlaajuisesta invaasiosta, bluesista ja niistä sadoista loistavista bändeistä, joita tuohon aikaan pulpahti pinnalle lähes viikottain.

Voisi spekuloida Unkarin kansannoususta ja Tsekkoslovakian miehityksestä, opiskelijamellakoista, 1960- luvun lopun Baader-Meinhof terroristiryhmän ja RAF:n syntyvaiheista, tuolloisten sosialistien , Erkki Tuomiojan, Ilkka Christian Björklundin ja Nalle Wahlroosin radikalismista. Mutta ei tarvitse. Tätä varten markkinoille on tullut uusi lehti: Golden Vintagehttp://goldenvintage.fi/


Vilkaisin lehden Vintage tori osiota ja heti iski silmiin ikuinen haave: Omistaa aito Wurlitzerin jukebox. Lähtöhinta "vain" 4500 €. 
Pakko tyytyä vanhaan emaloituun kylttiin. Kyltistä ja aiheesta riippuen hinnat pyörivät muutamassa kympissä. 

Jos ei ole muuta tekemistä, kannattaa piipahtaa Jätkäsaaressa ja hypistellä tavaroita omin sormin. Suomessa vintagetavaroiden hinnat ovat aikalailla samat kuin Jenkkilässä. Vinkkinä vain, että baarissa on täydet oikeudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti