keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Usko markkinavoimiin on luonut pelin nimeltä: RAHAT TAI HENKI Osa II

Aseteollisuus on tuottava teollisuudenhaara. Kunnollisten liikevoittojen saaminen edellyttää tietenkin sotien syttymistä ja jatkumista. Siksi imperialismi tekee kaikkensa löytääkseen todellisia tai kuviteltuja vihollisia.



Tekosyin aloitetut sodat esimerkiksi Afganistanissa ja Irakissa jättävät tuskin tulkinnan varaa. Kyse on öljystä. Ja rahasta. Onnettomuudet ja katastrofit tuottavat kapitalismissa yksityisille yrityksille muhkeita liikevoittoja.

Sosialismia vastustetaan usein vetoamalla siihen, että ihminen on luonteeltaan ahne, eikä yhteisöllisyyden ensisijaistaminen voi toimia.
Todellisuudessa ihminen on perusluonteeltaan sosiaalinen, samoin kuin eläinlajit yleensä. Yletön ahneus luonteenpiirteenä on nykymeiningin seurausta. Se on opittu ominaisuus. Itsekeskeiset optioilleen omistautuneet ihmiset vain kuvittelevat kaikkien olevan samanlaisia kuin he itse.

Eri puolilla maailmaa käydyt ja meneillään olevat kapitalismin - ja imperialismin vastaiset taistelut ovat osoituksia ihmisyksilöiden ja kansojen pyyteettömästä uhrautuvaisuudesta.
Kapitalisimissa kaikki kaupallistetaan ja alistetaan rahalliselle eduntavoittelulle. Urheilujoukkueita ja urheilijoita ostetaan ja myydään markkinahinnoin. Kirkkoja johtavat ekonomit, eivät papit.

Keskinäiset tuotannolliset tai kaupalliset yritykset muutetaan osakeyhtiöiksi ja listataan pörssiin. Myös osuustoiminta-aate muuttuu yleismaailmalliseksi ja aiempien omistajien sijoitukset ja työn tulokset alistetaan keinottelulle.

Sosialisimin vastustajat syyttävät sosialismia periaatteellisen ja käytännön tason korruptiosta. Vaikka korruptio on sosialismissa ainakin nimellisesti kriminalisoitu, luokkayhteiskunta on myös sosialismin paise. Valtaapitävät elävät sielläkin kansaa vauraammin ja nauttivat etuoikeuksista eri muodoin.
Kapitalismissa lahjonta kapitalististen yksiköiden kesken on normaalia käytäntöä ja vastaavat kulut laillisesti verotuksessa vähennettäviä menoeriä. Poliittista valtaa siirtyy koko ajan julkiselta sektorilta pääomalle.

LISÄÄ VOIMAKEINOJA
Yksi markkinataloudessa elävän valtion sisäinen kompastuskivi on sosiaalipolitiikka. Sen tarkoituksena ei suinkaan ole ihmisten suojeleminen, vaan valtion suojeleminen. Ihmiset pyritään passivoimaan almuja antamalla ja tiettyyn rajaan asti se toimiikin.
Tähän tarkoitukseen suunnattavat rahamäärät saavuttavat kuitenkin luotettavien sosiaalipoliittisten rahavirtatutkimusten mukaan jossakin vaiheessa rajan, jota ei voi ylittää, vaikka tarvetta olisi.

Pienenevän tuottavien ihmisten määrän tulisi kustantaa lisääntyvän tuottamattomien ihmisten toimeentulo. Yhtälö on mahdoton. Silloin on kaiken logiikan mukaan edessä järjestelmän romuttaminen ja latentin kansalaisvastarinnan muuttuminen aktiiviseksi vastarinnaksi. Tämä taas ei ole yhteiskuntarauhan kannalta hyvä ratkaisu. 
Parempi tapa on tietysti ratkoa asioita demokratian hengessä ja asettaa puolueettomia työryhmiä ratkomaan asioita. Ei kuten nyt esimerkiksi tässä Kataisen Himas-tapauksesa. Nepotismiin ja kavereiden hyysäämiseen näissä yhteyksissä tulisi suhtautua huomattavasti kriittisemmin.

TAVIKSILLA EI MAHIKSIA
Voin ihan pokerina väittää, että läntinen tiede on vinoutunut. Se on olemassa lähinnä vain eliittiä varten ja se hyödyntää pääasiallisesti kaupallista eduntavoittelua, ei maailman väestön suurta enemmistöä, taviksia.

Nykytiede on irrallaan maailman yhteiskunnallisen elämän todellisuudesta. Maailmaa ei tällä hetkellä johdeta tieteen avulla, vaan ahneen ja lyhytnäköisen eduntavoittelun nimissä.
Ihmiskunta kulkee tällaisella keskinkertaisella konseptilla kiihtyvällä nopeudella kohti tuhoa.
Kapitalismi, sen kummemmin kuin sosialismikaan ei pysty sinällään luomaan "Onnelaa", mutta molemmista malleista pomitut parhaat palat osuisivat ainakin lähemmäksi maalia. Valitettavasti ihmisten keskinäinen eripuraisuus estää järkevien kompromissien syntymisen. Asiat pitäisi pistää alulle jonkin sortin lempeän diktatuurin keinoin.
Luultavasti suurin osa maailman väestöstä tyytyisi siihen, että saa hoidettua pakolliset kuviot ilman rimpuilua:
Työn, asunnon, kunnollista ruokaa, lapset puettua ja koulutettua. Ja mitä todenäköisemmin suurin osa olisi valmis jakamaan hyvinvoinnin ja vaurauden tasaisemmin. 

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä analyysi nykymenosta,valitettavasti analyysisi on totta ja arkipäivää. Näen itse tätä samaa raha sokaisemaa,ahneuttamaa tavis porukkaa ympärillä.Aina vaan kaikesta pitää saada taloudellinen hyöty irti.Toivon todella sydämestäni että joku kaataisi tämän koko paskan perusteellisesti. Suoraan sanoen vihaan tätä länsimaista talous järjestelmää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta ja uskon, että jotenkin tämä nyrjähtää oikeille radoilleen. Ollaan kuitenkin osa henkistä evoluutiota.

    VastaaPoista