sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

ÄLÄ TULE HUIJATUKSI - NÄIN TARKISTAT NETTIKUVIEN ALKUPERÄN

Moni haksahti pari vuotta sitten esimerkiksi Tori.fi:ssä olleeseen ilmoitukseen, jossa kaupattiin Levillä ollutta mökkiä vuokralle. Lappiin saapuessa selvisi, ettei mökkiä ollut olemassakaan. Huijausilmoitus poistettiin Tori.fi:stä ja asia on Lapin poliisilla tutkinnassa. (Keskiviikko 30.3.2016 klo 19.02)
Ilmoituksessa olleet kuvat olivat peräisin Ruotsin Åresta.

Kuinka sitten välttyä huijaukselta?
 
Yksi helppo tapa epäilyttävissä tapauksissa on käyttää Googlen käänteistä kuvahakua. Sen avulla voidaan tutkia missä muualla netissä kuvaa on käytetty.
Käänteinen kuvahaku löytyy osoitteesta: https://images.google.fi/?gws_rd=ssl
Ohjeet sen käyttöön ovat videolla.
Video: Silva Laakso

Tästä hausta oli erittäin suurta apua kun muutamia vuosia sitten tarkistelin (toimittajan ominaisuudessa) toimeksiantona internetissä toimivia liikeyrityksiä ja niiden oikeellisuutta. Useissa, etenkin Venäjän virallisen öljykaupan ympärillä pyörii uskomattoman paljon huijausyrityksiä.
Jopa kokonaisia öljynjalostamoiden (olemassa olevia ja laillisia) kuvia oli ympätty "firman"  kuvaesitteeseen  ikään kuin vakuudeksi yrityksen olemassaolosta.
Sähköpostiosoitteet ovat useimmiten yleisessä käytössä olevia päätteitä. Oikeilla firmoilla on yrityksen nimi ja päätteenä maan tunnus.Huijarit tyrkyttävät myös valmiiksi tehtyjä kauppakirjoja ja tullilomakkeita, jotka tietävät lankaan menneelle katastrofia. Eikä mitään mahdollisuuksia saada rahojaan takaisin.

Puhelinnumerot ovat yleensä prepaid numeroita. Tavan takaa jopa laillistettujen LKV-yritysten sivuille saattaa pullahtaa "todella edullinen" vuokralle tarjotaan ilmoitus.

Asiakirjoja väärennetään pankkitositteita myöten.

https://www.poliisi.fi/rikokset/huijaukset#Internet-kaupat

https://fi.wikipedia.org/wiki/Internethuijaus

https://www.is.fi/digitoday/art-2000000765609.html 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti