lauantai 3. toukokuuta 2014

SOININ HABITUS EI ENÄÄ PURE PERSUT LUISUMASSA ALAMÄKEEN

Timo Soini näkisi itsensä jo Suomen pääministerinä seuraavassa hallituksessa, mutta Soinin tähti on selvästi himmenemässä, eikä häntä enää kehuta  varauksettomasti. Ei yleisöpalstoilla eikä puolueen sisällä. Hallitusvastuusta laistaminen laski epäilemättä puolueen kannatusta, eikä jatkuvien sloganeiden ja sutkaustenkaan laukominen populariteettiä pitemmän päälle nosta, saati pidä kannatuslukuja tapissa. Paha tikki, ellei suoranainen virhe, oli myös Soinin itsekeskeinen kirja Peruspomo, joka aiheutti puolueen sisällä närää. Erityisesti kirjasta hermostui Pohjois-Savon vaalipiirin kansanedustaja Pentti Oinonen, joka varoitti Soinia paskomasta omaan puolueeseen. -Käy kuin aikoinan SMP:lle, Oinonen latasi. Nyt kun katsoo PerSujen eurovaalimainosta televisiosta, Soinin narsismi näyttää nousseen lopulliseen kukkaansa.



Soini on yhtä kuin Perussuomalaiset ja Perussuomalaiset ovat yhtä kuin Soini. Puolue ja henkilö samassa paketissa. Siinä ei oikein jää muille tilaa.

Viime vaalien ison Jytkyn jälkeen Soinin sanastoon on tullut iso Brytky. Nyt pyörivässä mainoksessa Soini on asettanut itsensä ehdottomaksi keskipisteeksi. Europarlamenttiin pyrkivät puoluetoverit ovat vain epämääräisenä rekvisiittana taustalla, kun kuva fokusoituu Soinin massiiviseen hahmoon.

Perussuomalaisten päästyä puolueiden kärkiryhmään kenellekään ei ole jäänyt epäselväksi, että puolueen raha-asiat ovat kunnossa. Mutta vastaavasti, rohkenen väittää ihan suoraan, että Timolle on käynyt vanhanaikainen: Valta kihahti hattuun ja samalla pehmeni pää. On vanha viisaus, ettei älli mahdu samaan aivokoppaan vallan, eikä varsinkaan sen himon kanssa. Suhteellisuudentaju hämärtyy. Oma osaaminen, erinomaisuus ja minäkuvan suhteeton korostaminen nousevat kuin korkki pintaan.

Jos tuota televisiomainosta tulkitsee, siitä saa sen vaikutelman, että nämä varjohahmot ovat kuin jostakin avustajafirmasta rekrytoituja statisteja (20 kpl), joilla ei ole mitään tekemistä itse päähahmon linjanvedon ja suurten ajatusten kanssa.

Rohkenen myös väittää, että Soinin korostuneesta narsismista johtuen, puolue ei ole yhteisessä rintamassa. Tuollainen "dissaaminen" syö puoluetovereita, ja näkisin, että ehdokkaat hakevat loppupeleissä lähinnä "poliittista turvapaikkaa" ja hajurakoa puolueesta. Europarlamenttiin valituksi tuleminen takaa Brysselissä eräänlaisen autonomisen saarekkeen. Saa myös olla tekevinään ja saavinaan aikaiseksi jotakin ja huippuliksa lisukkeineen kilahtaa kuukausittain tilille. Ei tarvitse lotkauttaa korvaakaan puolueen sisäisille asioille ja mikä parasta, Soinin besserwisser-smartass-touhulle.


Epäilemättä Timo Soini on tehnyt jättiurakan ja nostanut Perussuomalaiset SMP:n tuhkasta, mutta tässä se villakoiran ydin onkin. Timon delekaatiokyvyt eivät ole parasta AAA-luokitusta.

On selvää, että raunioituneen SMP:n PerSu-jatkeelle, Soinin populismilla oli valtava sosiaalinen tilaus, mutta nyt näyttää vahvasti siltä, että Timo Soinista itsestään on tulossa oman puolueensa suurin rasite ja riskitekijä. Tiedoksi Timon pr-tiimille, että sarkasmi ja kyynismi kostautuvat. Tässä maassa nöyremmällä otteella pääsee pidemmälle.

Kansalaisten tyytymättömyys nykymeininkiin antaa vahvan signaalin siitä, että nopeaa muutosta kaivataan, mutta jos Soini vie muilta ehdokkailta ja edustajilta hapen, äänestäjille jää epäselväksi ehdokkaiden oma osaaminen ja kyky toimia ilman Soinin kaitsemusta.

Suomalaiset hakevat nyt vahvaa ja määrätietoista johtoa ja Keskustan Sipilä vastaa imagoltaan ja mielipiteiltään tällaista. Kokuumus tulee olemaan ainakin vuoden korostetusti esillä pääministeripuolueena ja jos tuleva pääministeri onnistuu iskostamaan vähääkään kansanomaista optimismia ensi vuoden vaaleja ajatellen, puolue pysyy hallituksessa. Voi jopa käydä niin, että Kokoomus, Keskusta, Demarit ja Persut muodostavat hallituksen ja siinä tapauksessa Soini ei ikinä pysty lunastamaan lupauksiaan.

Hallituksesta vielä kertaalleen poisjättäytyminen tietäisi yksinkertaisesti Persujen lopullista tuhoa. Ja jälleen äänestäjät olisi petetty karvaasti ja sama kurjistamisen politiikka jatkuisi.


6 kommenttia:

  1. "Hallitusvastuusta laistaminen" - sinäkin siis niitä idiootteja joiden mielestä ainoa puolue joka ei takkiaan kääntänyt eikä suostunut valehtelemaan äänestäjilleen ennen vaaleja lupauksissaan 'laistoi hallitusvastuusta'?"

    Enpä tähän blogiin toiste eksy.

    VastaaPoista
  2. Kyllä tässä kritikoidaan tasapuolisesti kaikkia puolueita. Pysy vain kanavalla.

    VastaaPoista
  3. Olipa hyvä analyysi Soinista ja hänen uudesta kirjastaan.
    Itse olen äänestänyt perussuomalaisia jo useissa eri vaaleissa. En Timo Soinin enkä PS-puolueen takia, vaan juuri sen takia , mitä muut puolet eivät ole tarjonneet: protestia vallitsevalle menolle!
    Koska Timo Soini paljasti itsensä kirjassaan - huomaamatta sitä itsekään- teki hän suunnattoman karhun palvelun puolueelleen tulevissa vaaleissa.
    Totuus on, että meitä ns. Liikkuvia äänestäjiä on todennäköisesti eniten kaikista perus suomalaisia äänestävistä henkilöistä, tämänkaltainen Soinin altalipan kirjoittelu kääntää tilanteen päinvastaiseksi!
    Minä ja "minunkaltaiset" emme palvo Timo Soinia tai PS-puoluetta, meidän takinkääntö onnistuu hyvin helposti seuraavissa vaaleissa!
    Timo Soini kirjoitti nyt kyllä "kohtalon kirjan".

    VastaaPoista
  4. Timon Soinin hallituskiima on ylittänyt jo kaiken soveliaisuuden rajat ja petoksen äänestäjilleen. Suuruudenhulluus on mennyt jo sairauden asteellee. Kansa, joka tietää ei ole niin tyhmää kuin Soini olettaa. Luoja meitä varjelkoon Soinismista ja antakoonn äänestäjille harkintakykyä. Persut ei persettä jaa menee jo niin mauttomaksi ettei äänestäjiä löydy kuin todellisista homofobiileista ja pahasti alkoholistisoituneista todellisuudesta vieraantuneista kulman kuppiloiden vakioasiakkaista. Niihinkö tulevaisuutemme pitäsi rakentua?

    VastaaPoista
  5. Tulevaisuus näytää aika huteralta.

    VastaaPoista
  6. Pahinta PerSujen toiminnassa on rasismi, on se sitten avointa tai piilorasismia. Myos ihmisoikeuksien rajoittaminen on anteeksiantamatonta.

    VastaaPoista