tiistai 30. heinäkuuta 2013

KIRJANURKKAUS: TÄTÄ KIRJAA SUOSITTELEN

Harvoin tulee luettua kirjaa niin intensiivisesti ja lähes tulkoon lumoutuneena, kuin "Matka Mongoliaan vuosina 1253-1255. Veli Vilhelm Rubrukin matkakertomus Ranskan kuninkaalle Ludvig IX:lle".



Kirjan takakannessa kerrotaan seuraavaa: Vilhelm Rubrukin matkakertomus vuodelta 1255 on oppinut, tarkka ja eloisa kuvaus vastamuotoutuneesta mongolivaltakunnasta, maailman historian laajimmasta mannerimperiumista.
Flaamilainen fransiskaani Vilhelm Rubruk osallistui Ranskan kuninkaan Ludvig IX:n johtamalle ristiretkelle 1248-54, ja Pyhältä maalta kuningas lähetti hänet mongolien pariin. Rubruk kertoo kuninkaalle pitkästä matkastaan Euroopan ja kristikunnan ulkopuolelle, nykyisen Mongolian alueelle asti.
Kronologisesti, ensimmäisessä persoonassa etenevä teos muistuttaa hämmästyttävästi nykyaikaista matkakertomusta, ja Rubruk kuvailee henkilöhahmojaan värikkäästi ja elävästi. Teosta on pidetty läntisen keskiajan hienoimpana matkakuvauksena.
Otan tässä omavaltaisesti oikeuden siteerata erästä kohtaa tarinasta.  
Rubruk on saapunut Möngke-kaanin asuinsijoille ja itse kaani oli päihtynyt niin, että oli lähtenyt jurttaansa, mutta hänen vaimonsa jatkoi vieraiden viihdyttämistä.
"Pian tuotiin juomia, nimittäin riisiolutta, kumissia ja punaviiniä, joka oli kuin La Rochellen viiniä. Rouva piti käsissään täytettyä maljaa ja pyysi polvillaan siunausta. Kaikki papit lauloivat ääntään säästämättä ja rouva tyhjensi maljan. Kerran oli minunkin vuoroni laulaa yhdessä matkatoverini kanssa rouvan juodessa.
Kun he kaikki alkoivat päihtyä, sisään tuotiin ruokaa. Siinä oli kokonaisen pässin lihat, jotka ahmaistiin heti, ja oli suuria kaloja, nimittäin karppeja, mutta ei suolaa eikä leipääkään. Itse en syönyt paljoakaan. Näin he viettivät koko päivän aina iltaan asti. Kun rouva oli jo itsekin aika lailla päissään, hän viimein kapusi vaunuihinsa ja ajoi tiehensä pappien laulaessa ja hoilatessa."
Niin että on sitä osattu ennenkin. Kertakaikkiaan mahtava kirja kautta linjan.
En mielelläni arvostele kenenkään teoksia, mutta jos on pakko, niin viisi tähteä viidestä.
Kirjan suomennos: Sami Jansson
Johdanto ja viitteet: Antti Ruotsala
Kustantaja: Faros Kustannus Oy
www.faroskustannus.fi
ISBN 978-952-5710-03-8 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti