keskiviikko 22. toukokuuta 2013

TUKHOLMA RIOT ON!

Tukholman esikaupunkien mellakat ovat kouluesimerkki huonosti hoidetusta ruotsalaisesta maahanmuuttopolitiikasta. Suomi on samalla tiellä, vaikka täällä negatiivinen kehitys laahaa muutaman vuoden naapurimaan jäljessä. Ehdotan, että Suomen maahanmuuttoviranomaiset tekevät opintomatkan Berliiniin, Pariisiin, Lontooseen ja Tukholmaan. Ottavat opikseen, vaativat tarvittavat lainmuutokset ja maahanmuuttokriteerit. Muussa tapauksessa autot syttyvät täälläkin. Tarvitaan vain kipinä. Vierasperäistä joutilasta ainesta on jo riittämiin pääkaupunkiseudulla.



Suomalaista maahanmuuttokeskustelua vaivaa näköalattomuus ja naivius. Ruotsissa ja muissa vastaavista integraatio-ongelmista kärsivissä maissa puheensävy on muuttunut kovempaan suuntaan. Kissa on nostettu pöydälle. Meillä kriittisen keskustelun aloittajat leimataan rasisteiksi, vaikka tälle määritelmälle ei ole katetta. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan Suomi on kaukana maakohtaisen rasismilistan kärjestä.
Tämän päivän Aftonbladetissa kolumnisti Lena Mellin kirjoittaa Tukholman Husbystä alkaneista mellakoista seuraavasti:

"Husby ei juurikaan eroa muista Suur-Tukholman ongelmien rasittamista kaupunginosista. Yhteistä näille alueille on, että iso osa näistä ihmisistä on syntynyt Ruotsin ulkopuolella, elävät sosiaaliavustuksella, pärjäävät huonosti koulussa ja aivan liian moni on työelämän ulkopuolella."

Paikallisen työvoimatoimiston mukaan joka viides Husbyn 16-19 vuotiaista nuorista ei opiskellut, tai tehnyt ylipäätään mitään. Tämä tieto on peräisin vuoden 2010 raporteista. Tänään luku on varmasti rumempi.

Mellin jatkaa:
"Ei tarvitse olla tarkkasilmäinen nähdäkseen, että kyseessä on valtava poliittinen epäonnistuminen. Meneillään on ghettoutuminen. Husbyn 12 000 asukkaasta 60 prosenttia on syntynyt ulkomailla ja jos lasketaan mukaan henkilöt, jotka ovat syntyneet Ruotsissa, mutta vanhemmat ovat vierasmaalaisia prosenttiluku on 85."

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeld kuulutti toissapäivänä, että koulutukseen ja koululaitokseen on panostettava. Mellinin mukaan panostus olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Jos joka viides ei saa aikaiseksi edes yläastetta, paikallinen koulujärjestelmä on haukannut paskaa.

Mutta avain integraatioon, sopeutumiseen, on työ. Työyhteisössä kielenoppimiseen tulee vauhtia, siellä verkostoidutaan, tutustutaan, mutta ennen kaikkea tienataan omaa rahaa.
Mellin:
"Ikävä kyllä asioilta ja ongelmilta on ummistettu silmät pitkään. Vielä jokin aika sitten ei saanut sanoa ääneen, että jos kaupunginosassa on 114 eri kansallisuutta, se vaatii aivan erilaisia resursseja ja toimenpiteitä kuin kourallinen muukalaisia. Sen sijaan näihin kaupunginosiin tehtiin eksoottisia retkiä, ja samalla ostettiin halpoja vihanneksia."
Mellin painottaa aivan oikein, että nyt kun paskat on jo housuissa, työtä on ruvettava tekemään jo päiväkodista lähtien.

Jos krooninen toimettomuus, turhautuneisuus ja työttömyys periytyy jo kolmanteen sukupolveen, ongelmia tulee. Ja helvetisti.
Anarkia ja katkeruus pesiytyy helposti ryhmissä ja yhteisöissä jotka kokevat jääneensä yhteiskunnan ulkopuolelle. Ulkomailta tulevat ideologiset värvärit istuttavat helposti pahan siemenen tällaiseen maaperään.
Katsoin ja kuuntelin tänään Ykkösen aamu-tv:stä suomalaisen, Jakomäessä vaikuttavan nuorisotyöntekijän arvioita asiasta. Hänen mukaansa Tukholman tapahtumat eivät ole mahdollisia meillä.

Eipä tietenkään. Ei meillä Suomessa. Helsingin Kalliossa, rautieasemalla, metroasemien edustoilla ja jopa vastapäisessä talossa, josta on näköyhteys parvekkeelleni, näen laumoittain näitä joutilaita afrikansuomalaisia. Kaikilla on merkkivaatteet, kännykät ja vihamielinen asenne suomalaisia kohtaan.

Useampaan otteeseeen olen kuullut ja nähnyt, kuinka nämä Husbyn huligaanien täkäläiset ikätoverit ovat kehuskelleet ja haistatelleet kantaväestölle, että heillä on täällä paremmat oltavat kuin suomalaisilla.

Meillä poliittinen eliitti, joka on edelleenkin kansalla töissä, mankuu suihkujettiä itselleen, kuin kakara karkkikaupassa, voisi nyt täysipainoisesti ryhtyä miettimään ja etenkin tekemään tulevaisuuden eteen jotakin konkreettista.

Ensinnäkin kaikki väärin perustein tänne pesiytyneet ja varsinkin ammattisynnyttäjät pitää palauttaa alkuperäisiin maihinsa. Ja jos työpaikka ja kieli ei suju, virsua Tanskan malliin. Olen sen verran vittumainen äijä, että jos minun autoni poltetaan, revin polttajalta kielen irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti