-Mies oli jo nuupahtanut kun tulin vaunuun, juuri töistä kotiin palaava sairaanhoitaja selvitti tilannetta.
-Muut matkustajat katselivat eri suuntiin.
-Haistoin miehen hengitystä, ei alkoholin tuoksua eikä reagointia nipistelyyn, mutta mies oli kuitenkin nippa nappa tajuissaan.
-Asetin miehen lattialle ja aloitin elvytyksen ja pyysin hälyttämään apua Ruoholahden asemalle.
-Ilmeisesti lanssi tuli Marian sairaalasta, koska he olivat jo alhaalla vastassa, kun metro tuli asemalle.
-Kaveri oli siististi pukeutunut, urheilukassi ja jaffapullo vieressä. No tämä oli jo neljäs tapaus lähiaikoina... vaikka kyllä minä menen kysymään vointia vaikka tyyppi näyttäisi perinteiseltä spurgulta.
Mistä tämä jälleen kerran muistuttaa? Siitä, että emme piittaa naapurista. Jo pelkkä ulkoinen habitus on omiaan herättämään antipatiaa ja haluttomuutta auttaa.
Täytyy siteerata Jope Ruonansuuta: Aatteleppa omalle kohalle.
Empatia sanan perusmerkitys viittaa myötätuntoiseen eläytymiseen. Psykologit ovat sittemmin laajentaneet empatia sanan merkitystä siten, että sillä voidaan tarkoittaa emotionaalisen reagoinnin lisäksi myös kognitiivista roolinottoprosessia eli tietoista rationaalista yritystä asettua toisen asemaan. Empaattinen ihminen samastuu siis herkästi toisen ihmisen tunnereaktkoihin ja pyrkii ymmärtämään toisen ihmisen käytöstä, näkökulmaa ja tunnereaktioita.
Empatialla viitataan myös empaattiseen käyttäytymiseen, joka voi olla esimerkiksi empaattista ilmehtimistä ja pyrkimystä kuunnella ja auttaa muita ihmisiä sekä suhtautua heihin arvostavasti tai muulla tavalla myönteisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti