MaRan mukaan ( matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö) kaavailtu veronmuutos uhkaa alan työllisyyttä.
Yrityksille tämä merkitsee sitä, ettei yksikään asiakas tee kauppaa firman kanssa josta ei irtoa edes lohileipää ja kupposta kahvia.
Nykyisen käytännön mukaan vähennyskelpoisiksi on hyväksytty edustusmenot, joilla pyritään liikesuhteiden rakentamiseen tai muuhun toiminnan edistämiseen. Menoihin on laskettu asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille tarjotut ateriat, lahjat, tilaisuudet ja matkat, edustustilaisuuksiin palkatun henkilöstön palkat sekä omien edustustilojen tai -veneiden ylläpitokustannukset edustustyön mukaisessa suhteessa.
Vaikka ehdotus edustuskulujen veromuutoksesta lähtee lausuntokierrokselle eri osapuolille, lopullisen päätöksen tekee eduskunta, joka on tunnetusti puupäitä ja nihilistejä täynnä.
Vuonna 2014 firmojen pikkujoulut on todennäköisesti peruttu. Jokainen menee tästä lähtien urheilu- ja festaripippaloihin omalla kustannuksellaan. Ja tässä tapauksessa ei ole mitenkään perusteltua pyöriä omalla fyrkalla örveltävien yritysjohtajien porukoissa. Omalla rahalla ostetaan myös omaa rauhaa
.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi on sanonut julkisuudessa, että eniten veronmuutoksesta kärsisivät Lapin matkailuyritykset, festivaaliyrittäjät ja ne ravintolat, joiden myynnistä merkittävä osa on edustustilaisuuksia.
Lappi uskoo myös, että välilliset vaikutukset ylettyisivät myös välillisesti myös yhteistyökumppaneihin sekä oheispalveluja tarjoaviin yrityksiin. Esimerkiksi tapahtumajärjestäjiin, takseihin, juniin ja lentoihin.
Lappi muistuttaa, että veromuutos on myös ristiriidassa hallituksen nuorten työllistämistä koskevien tavoitteiden kanssa. MaRan jäsenyritysten henkilöstöstä noin 30 prosenttia on alle 26-vuotiaita.
Pori Jazzin toimistusjohtaja Juha Miikkulainen sanoo puolestaan, että tällainen lakimuutos olisi paha isku.
Pori Jazz tuottaa vuosittain ympäröivälle talousalueelle noin 20 miljoonaa euroa ja Pori Jazzin omasta noin 4-5 miljoonan euron liikevaihdosta noin 15-20 prosenttia tulee VIP-lippujen myynnistä. Eli sponsoriryhmät tuovat omia sidosryhmiään.
Uusi laki iskisi myös hiihtokeskusten ja muiden ympärivuotiseen toimintaan tähtäävien yritysten liikevaihtoon. Yritysasiakkaiden ansiosta homma on rulettanut nykyisellään myös kesäsesongilla.
Jopa tavallisen jalankulkijan näkökulmasta katsottuna hallituksen puuhastelu tuntuu täysin käsittämättömältä.
Jos nyt ajatellaan, että valtio saisi haalittua nuo edellämainitut 37 miljoonaa euroa näivettämällä yrittäjien asemaa entisestään, mennään taas komeasti perse edellä puuhun.
Tässä taloustilanteessa olisi järkevintä laskea pienten ja keskisuurten yritysten yhteisövero niin, että yrittäminen ja riskinotto kannattaa. Lisää helpotuksia edustuskuluihin ja suuryrityksille niin hyvät edut, ettei veroparatiisit kiinnosta.
Hallituksen agendaan pitäisi kuulua esimerkiksi seuraavat asiat: Yleinen veroale, vuokrat kuriin, keskusliikkeet ja ruuan hinta kuriin, jotta kotimarkkinat alkaisivat vetää uudestaan, sote-uudistus jäihin ja uusi eduskunta ja uusi hallitus. Basta.
Ps. Sitäpaitsi kirpaiseehan tällainen laki jo perseaukisia b-luokan julkku-tyrkkyjäkin, kun kukaan ei voi bungaa firman piikkiin.
Puhumattakaan noloista tilanteista, kun kauppa on hieraistu himaan ja asiakas ehdottaa maljaa. Sorry vaan, juhli ihan keskenäs, koska tässä maassa verottaja ei salli minkään sortin irrottelua.
Tasapuolisuuden vuoksi myös ministereiden ja kansanedustajien on luovuttava etuisuuksistaan ja muusta kestitsemisestä. He ovat nimitääin töissä firmassa, jonka nimi on Oy Suomi Ab.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti